Snij technieken

Het mes, ook wel een van de meest gebruikte gereedschappen in de keuken. We snijden dagelijks wat af met zijn allen, een appel, wortel, noem het maar op. Maar eigenlijk staan we weinig stil bij de snijtechnieken die er allemaal bestaan. Onderstaand gaan we dieper in op verschillende snijtechnieken om de gerechten zo goed mogelijk te maken. 

De klauwtechniek

Iedereen die maar een beetje fanatiek met koken bezig is wil natuurlijk graag goed kunnen snijden. Los dat het goed is om anderen te kunnen imponeren zijn er nog een aantal andere redenen waarom iedereen de verschillende snijtechnieken zou moeten kennen. 

De klauw techniek, ik hoor je al denken wat is dat nou weer? Eigenlijk is de klauw techniek de allerbelangrijkste techniek om onder de knie te hebben. De klauw techniek namelijk is de basis van alle snijtechnieken en je kunt er zowel dikke als dunne plakjes mee snijden. Belangrijk bij deze techniek is om de hand waar je niet mee snijdt te gebruiken om het product vast te houden. Plaats je vingers als een klauw op het product. Pak je mes en zet de punt op de snijplank. Met een snijdende beweging laat je het mes zakken en daarna weer omhoog. Je kan het een beetje zien als de beweging van een stoomtrein!

Chinoise

Chinoise is een term die is vertaald vanuit de Franse taal en betekent een Chinese ruit. Chinoise betekent Chinese ruit aangezien er in Azië worden veel groenten in Chinese ruit worden gesneden. Dit met als reden dat het product dan een grotere oppervlakte heeft voordat het de wok raakt, waardoor het sneller gaart. Chinoise wordt in de westerse keuken vooral gebruikt als decoratieve snijtechniek.

Snipperen

Snipperen, een van de bekendste snijtechnieken die bijna iedereen wel kent. Bij het snipperen maak je sneden in een product, maar snijd je niet volledig door. Vervolgens snijd je dwars op de snede nog een keer en verklein je het product. Dit werkt vooral bij uien erg goed omdat deze uit laagjes bestaan. Hier een korte beschrijving.

Carré

Carré, ook wel een chique naam voor een vierkant blokje. Dit blokje is 1 cm bij 1 cm. Belangrijk bij blokjes is dat ze helemaal mooi vierkant zijn waarbij alle zijden dezelfde maat zijn.

Brunoise

Brunoise is misschien wel één van de bekendste snijtechnieken. Het snijden van een product in blokjes. Er zijn verschillende snijtechnieken voor blokjes. De grootte van het blokje bepaald de naam van de snijtechniek. Bij brunoise is dit 5 mm bij 5 mm.