Tomatentartaar in een heldere basilcumolie

Ingrediënten

  • Vleestomaten: 4
  • Zongedroogde tomaten
  • Sjalot: 1
  • Basilicum: 1 bakje
  • Kappertjes: 1 el
  • Mosterd: 1 kl
  • Balsamicoazijn: 1 el
  • Olijfolie: 1 el
  • Groene olijven: 1 el
  • peper en zout

Bereiding

  1. Pel en snipper de sjalot en zet deze aan de kant voor later.
  2. Snij de zongedroogde tomaten heel fijn en snijd de basilicum grof. Snij daarna de vleestomaten in partjes en haal het vruchtvlees eruit. (tip, gebruik het vruchtvlees voor bijvoorbeeld een soep of tomatensaus). Snij de partjes tomaat brunoise (blokjes van 0.5 bij 0.5 cm).
  3. Doe de gesneden tomaat in een kom de gesneden sjalot,  gedroogde tomaten en olijf. Voeg er de olijfolie, balsamicoazijn, mosterd en de kappertjes aan toe. Meng alles voorzichtig onder elkaar en kruid met peper en zout.
  4. Schep het tomatenmengsel in ronde vormpjes en druk stevig aan en haal de vormpjes er langzaam vanaf. (Mocht je geen vormpje in huis hebben kan je bijvoorbeeld ook een klein glas of bakje gebruiken). 

Heldere basilicumolie

  1. Zet een pannetje aan met water totdat het kookt. Voeg zodra het water kookt de basilicum toe en kook voor 15 seconden. Haal de basilicum er daarna uit en spoel af met ijskoud water of leg het in een badje van ijswater.  Deze methode heet ook wel blancheren
  2. Knijp de basilicum uit en stop het in een hoog bakje waarin je de staafmixer kan gebruiken. Voeg olijfolie toe en pureer het tot een basilicum olie. 
  3. Pak een zeef en leg hier een velletje keukenpapier in. Mocht je dit niet in huis hebben geen probleem, het kan ook zonder. 
  4. Zeef de basilicum olie en vang de olie op in een bakje. De olie kan je om de tomatentartaar heen draperen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.